annavanrijn.nl

Klassieke talen

Welke Romein zei de beroemde woorden: ‘Veni, vidi, vici’?
Wie was de god van de oorlog en wie was de godin van de liefde?
Waar komen onze letters vandaan? Hoe is de geneeskunde ontstaan?
Kijk nu eens naar de volgende woorden:
Grieks μήτηρ (spreek uit: métér) Grieks πάτηρ (spreek uit: pátér)
Latijn mater Latijn pater
Nederlands moeder Nederlands vader

Grieks en Latijn zijn ontzettend leuk! Ben je geïnteresseerd in de Grieken en Romeinen, mooie verhalen over goden en helden, of puzzelen op een vertaling én houd je wel van een uitdaging, dan is het gymnasium iets voor jou! 

Je hebt vanaf de eerste klas het vak Latijn. Bij dit vak leer je de taal van de Romeinen vertalen en hoor je verhalen over hun leven en hun goden. Vanaf de tweede klas krijg je naast Latijn ook Grieks. Beide vakken heb je in ieder geval tot in de derde klas. In de bovenbouw ga je verder met Latijn. In klas 5 en 6 staat literatuur centraal en lees je verschillende originele teksten uit de oudheid.  

Het gymnasium geeft een hele goede voorbereiding op de universiteit, omdat je bij de verschillende vakken leert analyseren, filosoferen en kijken naar de wereld om je heen. Daarnaast geven de talen Grieks en Latijn je een enorme voorsprong als je bijvoorbeeld geneeskunde of moderne talen wilt studeren. De cultuur van de Grieken en Romeinen kom je nog overal tegen. Zo begrijp je bijvoorbeeld veel Europese kunst beter als je de mythologie kent. 

Het gymnasium gaat verder dan het klaslokaal, want wij nemen je mee naar het museum, het theater en Rome of Griekenland. Ieder jaar gaan wij met alle leerlingen van het gymnasium op gymnasiumdag. Dan bezoeken we een nieuwe tentoonstelling over een onderwerp uit de oudheid ergens in Nederland, Duitsland of België. Als klap op de vuurpijl gaan wij in de bovenbouw op reis naar Rome of Griekenland. Deze reis wordt door de leerlingen vaak als het hoogtepunt van hun schoolcarrière beschouwd.  

‘‘Carpe diem’’ pluk de dag!