annavanrijn.nl

Nederlands

Als we al Nederlands spreken, waarom is dat dan ook nog een vak op school? Taal is het belangrijkste gereedschap dat je hebt om met anderen te communiceren. En hoe beter je met dat gereedschap kunt omgaan, hoe groter de kans dat de communicatie met anderen succesvol is!

Als je iets kwijt wilt aan je vriend of vriendin, is het belangrijk dat je de juiste woorden kiest. Andersom is het net zo belangrijk dat je begrijpt wat een ander precies wil zeggen: zowel bij persoonlijke gesprekken als bij de uitleg op een website over bijvoorbeeld je inschrijving voor een studie. En als jouw sollicitatie op een stapel ligt met nog vijftig andere, kun je er maar beter voor zorgen dat er geen kromme zinnen of spelfouten in staan. 

Bij het vak Nederlands leer je hoe je taal optimaal kunt gebruiken, zowel mondeling als schriftelijk. Onderdelen als spellen, formuleren en woordenschat helpen je om je beter uit te drukken en de teksten van anderen beter of sneller te begrijpen. Bij argumenteren leer je hoe je anderen kunt overtuigen, altijd handig, en leer je bijvoorbeeld debattrucs te doorzien.

Naast dat taal handig is voor dagelijkse dingen, kan je het ook inzetten om ideeën te verwoorden en een spannende fantasiewereld te scheppen. Dat is wat schrijvers doen. Het lezen van allerlei soorten fictie vormt daarom ook een belangrijk onderdeel van het vak Nederlands.

 

We hopen je in de proefles te zien. Kijk daarvoor eerst de video hieronder!